Párducgalóca

Jellemzés: Közepesen nagy vagy kisebb termetű, barna kalapú galóca. A kalap széle bordás, tetejére sok fehéres petty tapad. Gallérja lelógó, a tönk gumója peremes, keskeny burokmaradvánnyal.

Kalap: Félgömb alakúból domború, kiterülő, 5-10 cm széles, barna, feketésbarna, szürkésbarna, sárgásbarna, de lehet majdnem fehér is. Tetején a burok sok kicsi, kezdetben hófehér, később szürkés pettyben marad meg, amelyek a kalapon tapadnak, de az eső teljesen le is moshatja róla. A burokmaradványok a kalapon sokszor párhuzamos sorokban helyezkednek el. Széle bordás, bőre lehúzható.

Lemezek: Sűrűn állók, a tönköt érintők, majdnem szabadok, fehérek, galóca jellegűek. Spórái fehérek, tojásdadok. Spórapora fehér.

Tönk: Karcsú, 5-15 cm magas, 0,5-2 cm vastag, alján különbözőképpen fejlett gumóval. Mindig fehér. Gallérja kezdetben elálló, később többé- kevésbé lelógó, gyakran ferdén áll vagy néha hiányzik. A burok fehér, és belőle csak egy vagy több keskeny, párkányszerű perem marad a gumó szélén. A tönk belül laza, később lehet odvas. A fiatal gomba tönkje rövid és vastag.

Hús: Fehér, puha.

Szag és íz: Kissé a nyers burgonyára emlékeztető szagú, íze gyengén édeskés.

Termőhely és idő: Nyári-őszi gomba. Májustól novemberig terem lomb- és fenyőerdőben. Gyökérkapcsolt gomba. Eléggé gyakori. Többnyire egyenként, néha seregesen terem. Kisebb csoportokban, a szárazabb időszakban is előjön.

Mérgezés: Erősen mérgező. Mérgezése hallucinogén típusú, többnyire csak idegrendszeri tünetekben nyilvánul meg. Az ismert kép, hogy "bolondgombát evett", ilyen jellegű mérgezést jelent. Ritkán halálos, de igen súlyos lehet.

Hasonló fajok: Sok gombával összetéveszthető, elsősorban az ehető, vörösödő húsú piruló galócával, amely éppen azért fogyasztásra nem ajánlható. A piruló galócából csak azokat a példányokat szedjük, amelyek valóban pirulnak. Hasonlíthat néha a selyemgombákhoz is, mert a gallér és a kalapon a pettyek a párducgalócán is hiányozhatnak. Néha összetévesztik a nagy őzlábgombával vagy a piruló őzlábgombával, pedig ezektől már könnyen megkülönböztethető, mert az őzlábgombák kalapja világos alapon sötétebben felszakadozóan pikkelyes, míg a párducgalócáé sötétebb alapon fehéresen pettyes. Ezen kívül az őzlábgombák tönkje a kalapból csuklósan kifordítható, és gallérjuk eltologatható gyűrű. Összetéveszthető még az erdei csiperkével is, amelynek kalapján azonban a pikkelyek sötétebbek, lemezei nem fehérek, hanem vörösesbarnák, barnásfeketék, húsa pedig vörösödik.

Latin név: Amanita pantherina

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.

Bővebb információ

Elfogadom

E honlap megfelelő működéséhez néha sütiknek – vagy az angol eredeti alapján cookie-knak – nevezett adatfájlokat kell elhelyeznünk számítógépén, ahogy azt más nagy webhelyek és internetszolgáltatók is teszik.

Mik is azok a sütik?

A sütik kis szövegfájlok, melyeket a webhely az oldalaira látogató felhasználó számítógépén, illetve mobilkészülékén tárol el. A sütik segítségével a honlap bizonyos ideig megjegyzi az Ön műveleteit és személyes beállításait (pl. a felhasználói nevet, a nyelvet, a betűméretet és a honlap megjelenítésével kapcsolatos többi egyedi beállítást), így Önnek nem kell azokat újra megadnia minden egyes alkalommal, amikor honlapunkra ellátogat, vagy az egyik lapról átnavigál egy másikra.

Hogyan használjuk fel a sütiket?

Portálunk számos oldala sütik segítségével tartja nyilván a következőket:

  • az Ön megjelenítési beállításait, pl. a szín- és betűtípus-beállításokat;

  • azt, hogy Ön válaszolt-e már a weboldal tartalmának hasznosságát felmérő felugró kérdőívre (hogy ne kapjon több felkérést a kitöltésre);

  • azt, hogy Ön beleegyezett-e (vagy sem) abba, hogy a webhelyünk sütiket használjon.

Emellett a portálunkon elhelyezett videofilmek némelyike szintén használ sütiket, hogy névtelen statisztikai adatokat gyűjtsön arról, milyen elérési útvonalon érkezik a felhasználó az adott oldalra, és mely videofilmeket nézi meg.

A sütiknek az engedélyezése nem feltétlenül szükséges a webhely működéséhez, de javítja a böngészés élményét és teljesítményét. Ön törölheti vagy letilthatja ezeket a sütiket, de ebben az esetben előfordulhat, hogy a webhely bizonyos funkciói nem működnek rendeltetésszerűen.

A sütik által tárolt információkat nem használjuk fel az Ön személyazonosságának megállapítására, és a mintaadatok teljes mértékben az ellenőrzésünk alatt állnak. A sütik által tárolt információk kizárólag az itt leírt célokra kerülnek felhasználásra.

Használunk-e más sütiket?

Honlapunk néhány oldala vagy rovata a fent leírtak mellett más sütiket is használhat. Ilyen esetben a részleteket az adott oldal sütikre vonatkozó figyelmeztetése tartalmazza. A sütik tárolásához a webhely az Ön külön beleegyezését is kérheti.

A sütik karbantartása

Önnek lehetősége van arra, hogy karbantartsa és/vagy tetszés szerint törölje a sütiket. Kérjük, hogy az ezzel kapcsolatos tudnivalókért látogasson el az aboutcookies.org webhelyre. Ön törölni tudja a számítógépén tárolt összes sütit, és a böngészőprogramok többségében le tudja tiltani a telepítésüket. Ebben az esetben azonban előfordulhat, hogy minden alkalommal, amikor ellátogat egy adott oldalra, manuálisan el kell végeznie egyes beállításokat, és számolnia kell azzal is, hogy bizonyos szolgáltatások és funkciók esetleg nem működnek.

Manapság már minden széles körben használt böngésző lehetőséget kínál a sütikezelés személyre szabására. Ezek a beállítások a böngészőben rendszerint az „Opciók” vagy „Beállítások” menün belül találhatók.
Az egyes böngésző-típusokkal kapcsolatos beállításokhoz az alábbi hivatkozásokra kattintva talál segítséget:

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari

Az alábbi oldal pedig részletesen taglalja az online adatvédelmi és viselkedés alapú hirdetési formákkal kapcsolatos tudnivalókat:
http://www.youronlinechoices.com/hu/